Blog

6 maanden later

Het is alweer precies een half jaar terug dat wij als groep van Zuid-Afrika afscheid moesten nemen. In die tijd lijkt het project voor sommige wellicht stil te hebben gevallen, maar de waarheid is gelukkig anders. Guy en maruti Oupa zijn nog actief in de community en koppelen naar ons terug van hoe het daar gaat. Guy is ook bezig met het geven van een cursus leiderschap in de kerk. Hieronder een aantal foto’s die van de week zijn gemaakt. Het is heel fijn om te zien dat het project gewoon door gaat en dat deze mensen het project zo verder kunnen verspreiden! Lees verder “6 maanden later”

Het project in Beeld

Tijdens onze fantastische reis, hebben wij een aantal keer bezoek gehad van verschillende mensen en kerken. Ook heeft de Afrikaanse krant Beeld interesse getoond. Naar aanleiding van deze interesse en onze reactie daarop, hebben zij een voorpagina artikel over ons geschreven. Eerder kwamen wij ook al in de digitale krant indebuurt terecht. Dat bericht kunt u hier lezen.

Hieronder het bericht van Beeld. (Tip: klik op het bericht om deze te vergroten.) Lees verder “Het project in Beeld”

Met (tegen)zin het vliegtuig in

De laatste dag begon heerlijk relaxed met een wekker die pas om half acht ging. Nadat de laatste dingen in de tassen werden gestopt en die met moeite waren dichtgeritst, moesten deze vervolgens weer open worden gemaakt. Dit kwam doordat er helemaal onderin de tas toch nog iets zat dat mee moest in de handbagage, dat zal je natuurlijk altijd zien. Na een super goed ontbijt met scones, muffins en croissantjes werd er afscheid genomen van onze gastheer en -vrouw. Vervolgens maakten wij ons klaar om nog een dagje de toerist uit te hangen bij verschillende souvenirwinkels in Pretoria.

Onderweg genoten wij voor de laatste keer van het Afrikaanse landschap en de, ehm, nogal avontuurlijke rijstijl van de Afrikaners. Ik heb mijn leven een keer of drie aan mezelf voorbij zien flitsen, maar ik bleef in ieder geval wel lekker wakker. Fun fact: de ware aard van de familie Jansen komt pas echt boven als zij achter het stuur zitten in Afrika. Lees verder “Met (tegen)zin het vliegtuig in”

Leren van de actualiteit in de anti-poaching strijd

Lieve mensen thuis,

Hier Hannah en Eva weer, vandaag (2 augustus) mogen wij wat vertellen over onze laatste volle dag. De dag begon lekker in het zonnetje. Daarna hebben wij koffie of thee gedronken met beskuit. Toen kregen wij een workshop vuur maken van een echte bushman. Na veel rook in te hebben geademd, heeft bijna iedereen het vuur daadwerkelijk aangekregen.

Na het vuur maken kregen een anti-poaching (stropen) voorlichting. We kregen best wel heftige beelden te zien die op een stroper zijn telefoon zijn gemaakt. De details besparen we jullie maar om te vertellen dat het heftig was is niks aan gelogen. We hebben daarna zelf ons broodje ei gemaakt met ui, kaas, tomaat, mayonaise en chudney, het was heel lekker. Lees verder “Leren van de actualiteit in de anti-poaching strijd”

Op avontuur in de natuur

Woensdag 1 augustus

Lieve thuisblijvers,

Hier zijn wij weer, Melanie en Lianne, om te vertellen wat wij allemaal hebben beleefd vandaag.

Om 5:30 hoorde je vanuit alle tenten wekkers afgaan en iedereen enthousiast praten, want het was weer tijd voor de ochtend safari. Om 6:00 moesten we weer verzamelen en kregen we een lekker kopje thee om de dag warm te beginnen.

De helft van de groep ging op safari in een auto en de andere helft, waaronder wij, hadden vandaag een bush walk. Lees verder “Op avontuur in de natuur”

Het spreekuur van de natuur

Beste mensen, lieve volgers,

De eerste nacht in ons nieuwe kamp is goed bevallen en de ochtend is erg enthousiast begonnen. 6:00 uur stipt stonden we met z’n allen om het kampvuur met een bak koffie of thee, klaar om de dag met elkaar te beginnen. Ondersteunt door een Bijbelstudie en gebed kregen we voor vandaag het doel om eens goed te focussen op de natuur, de schepping van onze lieve Heer. Niet alleen op olifanten en leeuwen, maar ook gewoon op een klein iets zoals een blaadje van een klein plantje. Wij zijn geneigd om op zoek te gaan naar grote dingen, zoals een neushoorn of giraffe, terwijl we dan zoveel van de schepping gewoon mis kijken. “Door de bomen het bos niet meer zien”. Ook hebben we een minuut stilte gehouden. Niet voor de mensen met blaren op hun handen of een verbrand voorhoofd, maar juist om eens te leren luisteren naar de natuur. Wat hoor je? Lees verder “Het spreekuur van de natuur”

Na een gezegende tijd, een ontroerende afscheid

Beste mensen thuis,

Na al onze koffers gepakt te hebben, zijn we vanmorgen (31 juli) vertrokken vanuit onze gastgezinnen. Dit afscheid viel vooral de lokale mensen zwaar, sommigen vertelden huilend hoe erg ze genoten hebben. Het was bijzonder om te zien dat ons project blijkbaar zoveel heeft losgemaakt in deze buurt. Iedereen uit de buurt verzamelde zich en door hen zijn we uitgezwaaid.

Moe maar voldaan vertrokken we met z’n allen richting het safaripark waar we de laatste week kunnen uitrusten van 2 weken hard werken. Tussendoor zijn we nog even langs de supermarkt geweest om onze suikerbehoefte weer op peil te krijgen. Rond 12 uur kwamen we aan bij het resort. Hier stond de braai al klaar voor de lunch. Voor dat we gingen eten, splitsten we onszelf eerst op voor een slaapplaats in één van de tenten. Lees verder “Na een gezegende tijd, een ontroerende afscheid”

Baden in een teil, kerken onder een zeil

Dumêla (Goedendag) lieve lezers,

Vandaag is het Zondag (29 juli) dus dat betekent een relaxte dag maar wel eentje waarbij we om half 5 werden gewekt door onze lieve gastvrouw die lekker aan het badderen was. Waarna zij vertrok naar Maubane om brood met de altijd goed smakende pindakaas te smeren voor tea-time.

Om 7 uur werden wij zelf ook gewekt en stond het teiltje (lees: TEIL: hij was zo groot dat we erin konden zitten) al klaar. Na een verfrissend bad (midden in de slaapkamer) en een weetbix ontbijtje vertrokken we in de bus van Nanda naar de Ramotse kerk. Daar hadden we om 9 uur afgesproken met het deel van de groep die in Ramotse verbleven. Lees verder “Baden in een teil, kerken onder een zeil”

Klaar is Kees, ’s avonds vlees

Zaterdag 28 juli,

Nadat we ’s ochtends voor de laatste keer bij elkaar waren gekomen voor het project begonnen we na wat vertraging met een Bijbelstudie verzorgd door dr. ds. André Jansen. De Bijbelstudie ging over Openbaringen. We hebben het gehad over de bruiloft van het lam (Jezus) en zijn bruid (de kerk). De bruid is zich aan het voorbereiden op de bruiloft door zich te kleden met fijn wit linnen. Deze kleding staat voor de rechtvaardige daden die de kinderen van God doen.

Na de Bijbelstudie gingen we meteen door met de business plannen voor de locale bevolking. Elk klein projectje is weer doorgelopen, ook al waren er weinig ‘locals’ aanwezig, veel van hen waren naar begrafenissen die allemaal plaatsvinden op zaterdag. Nadat alles een tweede maal was uitgelegd en vragen waren beantwoord gingen we snel aan de koffie en thee. Lees verder “Klaar is Kees, ’s avonds vlees”